Veilig online

Kennisbank

Er zijn vele online gevaren. In de kennisbank van BeProtected lees je meer over de verschillende vormen van cybercrime, (online) oplichting en fraude en hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt. 

malware

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software, zoals virussen, ransomware (gijzelsoftware), spyware of adware.

Phishing

Met behulp van valse e-mails ‘hengelen’ of ‘vissen’ oplichters naar persoonsgegevens, inlognamen, wachtwoorden en bank- of creditcardgegevens.

Ransomware

Ransomware blokkeert een computer of versleutelt bepaalde bestanden. Slachtoffers moeten losgeld betalen om van de blokkade af te komen.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Het gaat bijvoorbeeld om je paspoort, BSN-nummer of handtekening.

WhatsApp fraude

Bij oplichting via WhatsApp doen criminelen zich voor als een bekende, vaak als zoon of dochter, en vragen je om geld voor te schieten.

Helpdeskfraude

Bij helpdeskfraude doen oplichters zich voor als helpdeskmedewerkers van grote bedrijven, om zo toegang te krijgen tot je computer.

CEO-fraude

Bij CEO-fraude doet een fraudeur zich voor als de CEO of CFO van een bedrijf en geeft hij een medewerker opdracht om een groot bedrag over te maken.

Bankhelpdeskfraude

Bij bankhelpdeskfraude vertelt de oplichter je dat je rekening is gehackt en dat je je geld moet overmaken naar een ‘kluis-rekening’ om het veilig te stellen.

Wachtwoorden

Wachtwoorden vormen een groot veiligheidsrisico. Veel hacks zijn te wijten aan zwakke of gestolen wachtwoorden. Kies dus voor een sterk wachtwoord.