Wachtwoorden

Een wachtwoord is de sleutel tot je (online) accounts, met daarin veel persoonlijke gegevens die niet in verkeerde handen mogen vallen. Helaas worden onveilige wachtwoorden als ‘123456’ en ‘password’ nog erg vaak gebruikt. De risico’s van een onveilig – makkelijk te kraken – wachtwoord zijn enorm; cybercriminelen die jouw wachtwoord in handen hebben kunnen in je accounts en zo diefstal en fraude plegen. Het is belangrijk om voor elk account een ander (uniek) wachtwoord te gebruiken. Bovendien moet het een sterk wachtwoord zijn, dat niet te raden en lastig te kraken is.

Tips voor een sterk wachtwoord

Cybercriminelen maken gebruik van geautomatiseerde aanvallen om wachtwoorden te kraken. Zo kunnen ze soms miljarden wachtwoorden per seconde proberen. Maak het cybercriminelen dus niet te makkelijk en kies een wachtwoord dat lastig te kraken is.

  • Kies voor een lang wachtwoord. Hoe langer je wachtwoord is, hoe moeilijker het is om te kraken. Kies een wachtwoord van minimaal 8 tekens. Nog verstandiger is het om een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden.
  • Gebruik letters, cijfers en speciale tekens. Je maakt je wachtwoord lastiger te kraken door een combinatie van verschillende tekens te gebruiken, zoals letters (hoofdletters en kleine letters), cijfers en speciale tekens (!, ?, %, *, #, enz.)
  • Gebruik een wachtwoordzin. Een hele zin als wachtwoord zorgt voor een sterk wachtwoord. Bovendien is een zin vaak makkelijker te onthouden. Zorg dat je wachtwoordzin niet te kort is en vermijd het gebruik van spreekwoorden of bekende zinnen.
  • Vermijd voor de hand liggende informatie. Zorg ervoor dat je wachtwoord geen persoonlijke – en dus makkelijke te raden – informatie bevat, zoals namen, geboortedata of adressen.
  • Gebruik voor al je accounts een ander wachtwoord. Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts kunnen hackers in één keer bij al je accounts als ze je wachtwoord kraken.
  • Check of je gegevens zijn gehackt. Het is raadzaam om eens in de zoveel tijd te checken of je inloggegevens niet zijn gehackt. Hoe je dat doet lees je hier.
  • Activeer tweefactorauthenticatie 
  • Verander je wachtwoorden regelmatig en deel je wachtwoorden niet met anderen.

Beheer en beveilig je wachtwoorden

Een wachtwoordmanager is een goede oplossing. BeProtected biedt de wachtwoordmanager van Keeper aan.

Gebruik een wachtwoordmanager

Het kan lastig zijn om al je unieke en sterke wachtwoorden te onthouden. Het wordt sterk afgeraden om je wachtwoorden op papier of in een digitaal document te bewaren. Gebruik in plaats daarvan een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager bewaart al je wachtwoorden in een digitale versleutelde ‘kluis’. Zo hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden – om toegang te krijgen tot de kluis. Een wachtwoordmanager kan ook sterke, willekeurige wachtwoorden voor je genereren.

Terug naar de kennisbank